PSK a Vologodská oblasť podpísali dohodu o programe spoločných podujatí

05.10.2009 Prešov

Prešov 5. októbra (TASR) – Dohodu o programe spoločných podujatí na roky 2010–2012 dnes v Prešove podpísali predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a vlády Vologodskej oblasti v Ruskej federácii.
Spolupráca medzi oboma regiónmi trvá už 12 rokov a podľa predsedu PSK Petra Chudíka je to najdlhšie partnerstvo samosprávy s iným regiónom v zahraničí. Počas tohto obdobia sa uskutočnila séria oficiálnych návštev, stretnutia podnikateľov a výmenné pobyty kultúrnych telies.
Na najbližšie dva roky je naplánovaných niekoľko akcií v rámci, ktorých sa uskutočnia stretnutia zástupcov obchodných a priemyselných komôr a firiem z oblasti turistiky a cestovného ruchu. Harmonogram podujatí počíta aj s prezentáciou ruských firiem na slovenských výstavách a naopak slovenskí výrobcovia sa budú prezentovať vo Vologodskej oblasti.
\"Poslednýkrát sme boli v decembri v roku 2008 na veľtrhu Ruský les, kde boli vtedy štyria takýto predstavitelia a dvaja z nich už nadviazali spoluprácu a obchodujú s Vologodskou oblasťou. Ja pevne verím, že tej spolupráce bude ešte viac, aj keď momentálne kríza trošku zasiahla aj do týchto vzťahov, \" konštatoval Chudík.
V neposlednom rade chcú regióny spolupracovať aj v oblasti kultúry a to nie len v rámci výmenných koncertov a vystúpení, ale i v nadväzovaní partnerstiev medzi múzeami vojenskej histórie.
Vologodská delegácia prišla na východné Slovensko v čase, keď sa vo Svidníckom okrese bude konať pietny akt kladenia vencov k pamätníku obetiam, ktorým si pripomenú 65. výročie Karpatsko-duklianskej operácie.
\"Sme vďační, že na Slovensku ľudia nezabúdajú na dejiny a neustále si pripomínajú pamiatku obetí z druhej svetovej vojny, medzi ktorými boli i tisícky ruských vojakov, \" povedal predseda Zákonodarného zhromaždenia Vologodskej oblasti Nikolaj Tichomirov.
Pamiatku obetí bojov v Duklianskom priesmyku si 6. októbra o 9.00 h uctia aj prezident SR Ivan Gašparovič a predseda vlády Robert Fico.
 

Vyberte región